top of page

VEDLIKEHOLD

  • VEDLIKEHOLD AV GULV:

Hvis du har investert i et vakkert tregulv, vil du selvfølgelig ha det i god stand i mange år fremover. Nedenfor gir vi deg tips om hvordan du rengjør og vedlikeholder tregulv for best mulig levetid og utseende. 

  • HVA ER PERFEKTE VILKÅR FOR EN GULV-AVTALE? 

Det mest perfekte forholdet er en temperatur mellom 20-22 grader, med en luftfuktighet på mellom 45 og 55%. Disse vilkårene gjelder oss for oss mennesker og de fleste levende materiale i et hus. 

  • HVORDAN RENSER MAN SINE TREGULV BEST MULIG? 

 

En god tommelfingerregel er at det som kommer tørt på, skal tørt av. Det som kommer vått på, skal være vått når det tas av. For daglig basis, anbefaler vi at du bruker en tørr mikrofiberklut. Ikke bruk sterke rengjøringsmidler, i stedet anbefaler vi at vi biologiske såper som blandes forsiktig ut i vann. Ved å gjøre dette hjelper man overflate behandlingen og får et mer holdbart gulv over tid. Vi anbefaler på det sterkeste «Rubio Monocoats» vedlikeholdsprodukter.

  • HVORDAN KAN JEG REPARERE PARKETTEN MIN? 

​Den finnes voks man kan smelte og fylle riper i gulvet. Voksen er tilgjengelig i flere farger for å komme så nær fargen på gulver som mulig. Når du smelter voks og fyller riper er det viktig å la voksen tørke, trekk så over med med filler eller sparkel verktøy for å glatte overflaten. Deretter legger man en spesiell «pute» over det dekkete overflaten. Vennligst kontakt oss hvis du ønsker tilgang på denne reparasjons-metoden.

  • HVA SKAL JEG TENKE NÅR DET KOMMER TIL SLIPING AV TREGULV? 

Nesten alle tregulv i dag er farget og i noen tilfeller med børstet og håndskrapet overflate. Ved å bruke slipemaskin på tregulvet vil du ødelegge flekker og annen overflate behandling. Man kommer ned til rå eik som må behandles med pigmentering, olje eller lakk for å gjenvinne en lignende farge. Hvis gulvet har normal belastning og slitasje vil det kun være aktuelt med sliping etter først 15-25 år, gjort forhånd med 120 på sandpapiret. Slip alltid i retningen av treets fiber. Deretter påfør mattlakk eller hardvoksolje ettersom hvordan gulvet er installert. Ved å gjøre det på denne måten holder man fargen og strukturen i tregulvet. Tregulvets slitasje-margin er i dag 2,5 til 6,0 mm, noe som gjør at det kan slipes 2-4 ganger, selv med slipemaskin. Slip heller gulvet for tidlig enn for sent. Hvis det blir gjort for sent, må man slipe bort litt av gulvets flate og dette gjøres ofte med maskin. Sliping med slipemaskin bør utføres av en profesjonell gulvlegger. Hvis du er lei av gulvets farge og vil ha det lysere eller mørkere er det mulig å slipe overflaten med slipemaskin eller sandpapir og behandle gulvet etter eget ønske. 

  • HVA ER FORSKJELLEN TREOLJE OG HARDVOKSOLJE? 

En hardvoksolje har noe lengre holdbarhet enn tradisjonell treolje. Derfor brukes ofte hardvoksolje ved oljing. Vedlikeholdsolje brukes ved vedlikehold av gulv. En vedlikeholdsolje kan påføres hvert år i rom med hard bruk eller slitne overflater. Andre rom er det ca hvert 5. år. Skal du ha tregulv med lengre holdbarhet, anbefales mattmalt tregulv. En matt lakk ser ut som en oljert overflate, men har fordelen ved lakk. 

  • HVORDAN VEDLIKHOLDER JEG OLJEDE TREGULV? 

 

Antall ganger du trenger å olje avhenger av slitasje-nivået på gulvet. I et soverom, for eksempel, hvor du sannsynligvis har veldig lite slitasje, er det nok å olje hvert 5. år. I et rom med hyppigere trafikk og slitasje kan man olje gulvet en gang i året. Hvis du har tregulv i gangen må det kanskje oljes oftere. Pass på å kjøpe treolje i høy kvalitet. Ved oljing kan man også kun ta seksjoner av rommet.

bottom of page